ICNAB

Održana sjecnica Sabora IZBiH

U nedjelju, 25. decembra 2016. godine, u Sarajevu, održana je 6. redovna sjednica aktuelnog saziva Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Između 70 predstavnika IZ u Bosni i Hercegovini na Saboru je učešće uzeo i sabornik Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike (ICNAB) što i na ovaj način pokazuje našu volju i rad za učestvovanje u projektima i akcijama Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini kao glavne duhovne organizacije Bošnjaka kako u domovini tako i u dijaspori. 

Opširnije: Održana sjecnica Sabora IZBiH

Saopćenje za javnost Ureda za odnose s javnošću Rijaseta

Sarajevo, 13. januar 2015. (MINA) - U cilju informiranja javnosti vezano za aktivnosti oko uključivanja alternativnih grupa u strukture Islamske zajednice, Ured za odnose s javnošću Rijaseta IZ u BiH izdaje sljedeće saopćenje:

 

- Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini ima ustavnu obavezu da institucionalno organizira vjerski život muslimana na području svoga djelovanja. Zakon o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica Islamskoj zajednici jamči pravo da se ona isključivo bavi institucionalnim organiziranjem vjerskog života muslimana kao što je to pravo zajamčio za ostale tri tradicionalne vjerske zajednice. Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini svojim aktivnostima izražava punu otvorenost prema sljedbenicima islama i poziva ih u svoj jedinstveni džemat. U suštinskom smislu, to je poziv na jedinstvo bosanskih muslimana u jedinstvenoj Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini.

Opširnije: Saopćenje za javnost Ureda za odnose s javnošću Rijaseta

Pismo reisu-l-uleme, mr. Huseina ef. Kavazovića,imamima i predstavnicima džemata ICNAB-a povodom podrške Savjetodavnom Vijeću za Bosnu i Hercegovinu (ACBH)

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hecegovini, mr. Husein ef. Kavazović, uputio je pismo imamima i predstavnicima džemata ICNAB-a sa zahtjevom da finansijski podrže rad Savjetodavnog Vijeća za Bosnu i Hercegovinu (ACBH). 

 

Pismo u cijelosti možete pročitati klikom ovdje.

 

Upravni odbor ICNAB-a je još prošle godine poslao dopis svim džematima za pozivom da se podrži ova organizacija i njen rad.

 

Više informacija o radu i aktivnostima Savjetodavnog Vijeća možete naći na njihovoj web stranici: http://acbih.org/.

Opširnije: Pismo reisu-l-uleme, mr. Huseina ef. Kavazovića,imamima i predstavnicima džemata ICNAB-a povodom...

Još članaka...