ICNAB

Četrnaesto druženje Bošnjaka trećeg medžlisa ICNAB-a u Pocono

Na području Medžlisa 3, prethodnih dana održano je četrnaesto po redu druženje Bošnjaka u Poconu.
Sad već tradicionalno i jedinstveno druženje za prostore Sjeverne Amerike, ove godine je okupilo veliki broj vjernika, bošnjaka i bošnjakinja. Prema riječima organizatora, blizu hiljadu naših džematlija, došlo je iz svih krajeva ovog Medžlisa, od Hartforda do Erie-a, od Syracusa do Phildalephije, kako bi se unatoč udaljenosti i vremenskim prilikama okupili oko onoga što ih ujedinjuje, prije svega oko zajedničke im vjere, jezika, kulture i tradicije. Druženje je trajalo dva dana, 17. i 18. februar, da bi se u narednim danima produžilo u vidu seminara za Imame trećeg medžlisa. 

 

Druženje je propraćeno brojnim sadržajima, u kojima su učešće uzeli i ovogodišnji specijalni gosti; gl. Imam ICNAB-a dr. Sabahudin ef. Ćeman, oblasni Imam trećeg Medžlisa prof. Muris ef. Neimarlija, zatim kurra hafiz Aziz ef. Alili, njegova hanuma Lamija Alili i Latif Moćević. Pored specijalnih gostiju, prisutan je bio i veliki broj omladine koja je svojim aktivnostima i nastupima dala doprinos realizaciji ovog velikog projekta.  Prisutni su imali priliku čuti i vidjeti omladinu na sesiji za učenje Kur' ana, zatim u dramskim nastupima i folklornim koreografijama, što je pokazatelj privrženosti ove omladine za Bosnu i Hercegovinu i za svoju vjeru, što je opet rezultat kvalitetnog rada i organizovanosti naših džemata na ovim prostorima.  

 

Ako je suditi po onome što se imalo vidjeti, čuti i doživjeti na ovogodišnjim susretima, od učenja Kur' ana, ilahija, razgovora, druženja i muhabeta, očekivati je uz Božju pomoć da naredni susreti budu još bolji, sadržajni, kvaliteniji, i što je najvažnije još posjećeniji, jer to i jeste cilj. Okupljanje oko onoga što nas ujedinjuje, radi dobra svih nas.