ICNAB

Razglednica iz Čikaga

Na samom početku ovog teksta željela bih da se srdačno zahvalim ženskom ogranku džemata Bosanskom islamskom kulturnom centru (Bosnian Islamic Cultural Center), grupi pod nazivom „Bošnjakinja” na čelu sa predsjednicom, profesoricom Aminom Sendić-Mešić, koje su organizovale i sponzorirale moju posjetu džematu „Bosnian Islamic Cultural Center” u Čikagu, učinivši je ispunjenom aktivnostima i produktivnim druženjem sa članicama „Bošnjakinja”. Moja posjeta džematu „Bosnian Islamic Cultural Center” u Čikagu bila je u detalje isplanirana, što se odnosilo ne samo na zvanični progam koje su članice udruženja „Bošnjakinja” dobro osmislile, već i na nezvanični dio koji je se sastojao u obilasku znamenotosti grada Čikaga.

Opširnije: Razglednica iz Čikaga

Sabor ICNAB-a i otvor džamije u Denver, CO

Održavanje 17. redovne sjednice Sabora Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike planirano je da se održi u Denveru, CO, 31. marta i 1. aprila 2018. godine. Predstavnici svih džemata koji su u sklopu ICNAB-a će se sastati da diskutuju o stvarima vezanim za trenutno stanje, ali i napredak i poboljšanje naše zajednice. Tokom istog vikenda održaće se i svečani program povodom otvorenja džamije Bosanskog Edukativnog i Kulturnog Centra. 

Opširnije: Sabor ICNAB-a i otvor džamije u Denver, CO

Abdulah ef. Polovina - primjer pozitivnog predstavljanja islama američkoj javnosti

 

Portland, Oregon: Sedmičnjak Street Roots iz Portland, Oregona objavio je interesantan članak o imamu džemata Portland mr. Abdulah ef. Polovini. Naime, Abdulah efendija je jako aktivan u široj regiji Portlanda pogotovu na polju razumjevanja i približavanja Islama javnosti u Oregonu, kao i saradnji sa policijom i drugim javnim i državnim ustanovama u svrhu što bolje saradnje sa muslimanima ovog grada.

Opširnije: Abdulah ef. Polovina - primjer pozitivnog predstavljanja islama američkoj javnosti

Održana 5. redovna skupština medžlisa 4 - Jug

U subotu 3. februara, džemat Islamic Center “Bošnjak” u Kansas City-ju je bio domaćin pete redovne skupštine medžlisa 4 – Jug. Skupštini je prisustvovalo 26 delegata iz 10 džemata ovog medžlisa: Atlanta, Ga, Tampa Bay, FL, Richmond, VA, Charlotte, NC, Richmond, VA. Bowling Green, KY, Louisville, KY, St. Louis, MO, Kansas City, MO. Odsutni su bili delegati iz džemata Jacksonville.

 

Skupštini je prisustvovao i dr. Sabahudin ef. Ćeman, glavni imam Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike. Skupština je protekla u pozitivnoj atmosferi sa jako dobrim i konstruktivnim prijedlozima prisutnih delegata za unaprjedjenje naše zajednice.

Opširnije: Održana 5. redovna skupština medžlisa 4 - Jug

Održana peta redovna skupština Medžlisa Tri ICNAB-a

U subotu 27. januara 2018. godine je održana peta redovna godišnja skupština medžlisa tri (Northeast of North America). Domaćini pete skupštine medžlisa tri su bili Bosanskogercegovački islamski Centar New York na čelu sa imamom Idriz ef. Budimlićem i predsjednikom džematskog odbora Dr. Damirom Huremovićem. Skupštini je prisustvovalo 25 delegata iz većine džemata medžlisa tri.

 

Odsutni su bili delegati džemata Hacketstown NJ i Erie PA, te delegati iz kanadskih džemata koji takodjer pripadaju medžlisu tri. Kao i na svim dosadašnjim skupštinama, i na ovoj je bio prisutan i glavni imam ICNAB-a dr. Sabahudin ef. Ćeman.

Opširnije: Održana peta redovna skupština Medžlisa Tri ICNAB-a