ICNAB

Održana peta redovna skupština medžlisa Midwest

Dana 20. januara 2018. godine održana je 5. redovna skupština medžlisa Midwest u Minneapolisu gdje je domaćin bio džemat ICBMN na čelu sa Jasmin ef. Suljkanovićem, imamom džemata i predsjednikom džematskog odbora Majid ef. Bradarić.  Skupštini su prisustvovali delegati iz svih džemata medžlisa Midwest, osim džemata u Fort Wayne, IN. Skupština je protekla u radnoj i produktivnoj atmosferi. Glavni imam ICNAB-a, dr. Sabahudin ef. Ćeman je prisustvovao skupštini i upoznao prisutne imame i delegate o nekim zaključcima prethodne skupštine medžlisa Midwest i davao korisne sugestije i prijedloge tokom rada skupštine.

Opširnije: Održana peta redovna skupština medžlisa Midwest

Umra u organizaciji ICNAB-a u martu 2018. godine

Islamska Zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike organizuje odlazak na umru i ove godine. Odlazak je, ako Bog da, planiran za 9. mart letom za Medinu iz Njujorka (preko Kaira), dok je povratak u Njujork planiran za 18. mart. Cijena aranžmana je $1,950. Rezervacija odredjenog broja dvokrevetnih soba je moguća uz doplatu od $250.

 

Boravak od 10.-13. marta je rezervisan u Medini u hotelu Dallah Taiba (trokrevetne sobe, sa doručkom), a od 13.-17. marta u Mekki u hotelu Swiss (trokrevetne sobe, sa doručkom). Tokom boravka organizovana je posjeta historijskih mjesta u Mekki i Medini.

Opširnije: Umra u organizaciji ICNAB-a u martu 2018. godine

Održana 5. redovna skupština Medžlisa 1 (Zapad) Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike

 

Uzvišeni Allah džellešanuhu u Kur`anu kaže: ”Reci: O Allahu, koji svu vlast imaš, Ti vlast onome kome hoćeš daješ, a oduzimasš je od onoga od koga hoćeš; Ti onoga koga hoćeš uzvisuješ, a onoga koga hoćeš unizuješ; u Tvojoj ruci je svako dobro, Ti, uistinu, sve možeš!” (Ali I`mran, 26)

 

Allahov Poslanik Muhammed alejhisselam je rekao: „Allahova ruka (pomoć) je sa džematom (zajednicom/timom), a onaj ko se odvoji od džemata (zajednice/tima) odvojio se u vatru.“ (Sunen Et-Tirmizi)

 

Muhammed alejhisselam je rekao:"Ko radi sa ljudima i pri tome im ne čini nasilje, ko im prenosi nešto i pri tome ne laže, ko obeća nešto i obećanje ne iznevjeri, on je osoba izrazite čestitosti i krajnjeg poštenja. Njega treba prihvatiti kao rođenog brata, a nikako ga odbaciti. Odbacivanje takvog je zabranjeno." (Hatib el-Bagdadi)

Opširnije: Održana 5. redovna skupština Medžlisa 1 (Zapad) Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike

Ljetna škola islama "Mala Medresa 2018"

Ljetna škola "Mala medresa" je projekat koji zajednički organizuju Islamska Zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike i medresa “Osman ef. Redžović“. Pokrenut je 2013.g. s ciljem da se omladina (tinejdžeri) sa područja Sjeverne Amerike više upoznaju sa kulturom, historijom, maternjim jezikom i prirodnim ljepotama Bosne i Hercegovine, ali i da nauče nešto više o svojoj vjeri i tradiciji.


"Mala Medresa" se organizuje tokom ljetnog raspusta (postramazanski period) u medresi "Osman ef. Redžović" u Čajangradu (Visoko), a cijeli program traje 15 dana. Predstojeća "Mala medresa" realizirat će se, ako Bog da, u periodu od 1. do 15. jula 2018. godine.

Opširnije: Ljetna škola islama "Mala Medresa 2018"

Održani 22. Susreti Bošnjaka Sjeverne Amerike u Phoenix, AZ

U organizaciji Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike od 24. do 25. novembra 2017. godine u Phoenix, AZ su održani 22. Susreti Bošnjaka Sjeverne Amerike. Ova tradicionalna manifestacija je i ovaj put ostavila pozitivan utisak na sve goste, kako posjetioce iz raznih krajeva Sjeverne Amerike, tako i na goste predavače koji su pristigli iz Amerike, Kanade, Bosne i Hercegovine.

 

Budući da je termin održavanja bio na Dan Državnosti Bosne i Hercegovine, sama tematika i izbor gostiju je imao cilj da sva predavanja vode u tom smjeru. Od gostiju su bili prisutni:

Opširnije: Održani 22. Susreti Bošnjaka Sjeverne Amerike u Phoenix, AZ